Schrijfwerk

Tom schrijft korte en lange verhalen. Voornamelijk fictie, maar voor de afwisseling ook columns of artikelen. Die verschenen o.a. in De Volkskrant en De Gids. 

Toms debuutroman Lyssa verscheen 21 maart 2017 bij Uitgeverij Querido.

In 2017 ontving Tom het C.C.S Crone-stipendium tijdens het International Literature Festival in Utrecht. In hetzelfde jaar werd hij door De Volkskrant tot het literaire talent uitgeroepen. In 2011 werd zijn gedicht Vogels gerekend tot de top twintig beste Nederlandse gedichten uit Nederland en Vlaanderen (aldus de Turing Nationale gedichtenwedstrijd) en opgenomen in de bloemlezing De Toverhazelaar.

‚Äč

Lyssa

Roman - Querido

Mestopes, 1877.
Op zomerverlof in de grote stad ontmoet de jonge officier Gaspar Szabo de intrigerende Lyssa Boktani. Als vrouw van een rijke intellectueel introduceert zij hem in de hogere kringen van de Mestopische elite. Gaspar droomt ervan haar weg te kapen van haar man Viktor, een schuwe mensenhater. Intussen broeit er in de zonnige straten van Mestopes een ziekte die van mensen beesten maakt. Een reeks ongelukken zorgt ervoor dat Gaspar de mysterieuze Viktor Boktani daadwerkelijk ontmoet en de zomer in het teken komt te staan van de grote drie: liefde, vriendschap en de dood.

Pers

‘Een kunststukje. Hofland weet de lezer mee te slepen.‘
– De Groene Amsterdammer

 

‘Je laat je door Lyssa gewillig meevoeren naar de ondergang. Hofland heerst over zijn materiaal.’
– Trouw

 

'Dit debuut is te interessant om over te slaan.'
 - NRC

 

'Tom Hofland is hét literaire talent van 2018' 
- De Volkskrant